maanantai 26. helmikuuta 2018

Taidetta kännykkäkameralla

Paras kamera on se joka on mukana. Tällä periaatteella kännykän kamera on ollut minulle vain hätävara, jolla olen lähinnä jotain dokumentoinut ja verstaallani esim. kortteja kuvannut jonkin verran ja myös ruokakuvia ottanut. Mutta esim. maisemakuvia en ole ottanut oikeastaan ollenkaan. Jos ja kun on yllättäen tullut joku hyvä kuvauskohde niin on harmittanut kovasti se ettei ollut kunnon kameraa mukana. Totuushan on se, että nykyisissä kännyköissä on ihan järjestään kelvollisia kameroita varsinkin lähi- ja macrokuvaukseen. Zoomit taitavat kaikissa olla aika surkeita. Kännykän hyvä puoli on se, että se on yleensä aina mukana, se on kevyt ja helppokäyttöinen.

Osallistuin mieheni kanssa Rauman Kansalaisopiston järjestämälle kahden viikonlopun kurssille "Taidetta kännykkäkameralla". Tiesin heti kurssiohjelmaa lukiessani, että sinne mennään ja heti ekan päivän alussa tiesin, että nyt ollaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan.
Saimme aivan hurjasti oppia kännykkäkameroiden käytöstä, kuvaamisesta yleensä, teimme paljon harjoituksia, joita sitten purettiin ja opettajamme johdolla analysoimme kuvia. Yhteensä 20 oppituntia ja montaa kuvaamiseen liittyvää asiaa katson taas ihan uusin silmin. Olen jo aika pitkään yrittänyt päästä pois siitä, että otan kuvia vaan ihan kuvaamisen riemusta. Kurssin jälkeen on taas hyvä fiilinki siitä, että keskityn kuvaamaan vähemmän ja toivottavasti paremmin ja sellaisia kuvia joita on kiva vuosienkin jälkeen katsella.
Jälkimmäisen viikonlopun lauantaina teimme kuvausretken merenrannalle, Rihtniemeen. Meillä oli mukana mallina ihana namibialainen tyttö, joka opiskelee OKL:ssa Raumalla. Upea kontrasti hänen ja valkoisen maiseman kesken!
Viimeisenä kurssipäivänä keskityttiin ottamiemme kuvien käsittelelyyn Snapseed ja PicsArt- kuvankäsittelyohjelmilla, jotka ovat aika monipuolisia  ja ilmaiseksi ladattavia. Monenlaista parannusta niillä saa aikaiseksi kuvaan. Suuria määriä kuvankäsittelyohjelmia on ladattavissa ilmaiseksi, mutta valtaosa niistä on selvästikin tarkoitettu selfieiden hauskoiksi lisukkeiksi, joten ei mitään käyttöä meikäläiselle.
Tässä kännykällä otettuja kuva, joita olen käsitellyt vain erittäin vähän. Kuvauspäivänämme aurinko ei suvainnut paistaa, joten valonpuute vaivasi, mutta maisemissa ei ollut valittamista.

Yksi tehtävä oli selfien ottaminen ja sen käsittely mieleisekseen. Kuvan muokkasin kaksoisvalotus ym käsittelyillä Snapseedilla ja PicksArtilla
Yhtenä tehtävänä oli kuvata valitut kukkaset mahdollisimman hyvässä ja näyttävässä ympäristössä. Tästä sain erityismaininnan :) Tämä kuva on muuten käsittelemätön, paitsi Picasalla laitoin kehyksen.
Sitten kännykkäkameralla otettuja kuvia Rihtniemessä merenrannalla. Ekoissa kuvissa ihastuttava mallimme. Ihan ensimmäinen  kuva on kännykkäkameralla otettu eikä paljoakaan käsitelty, paitsi kasvoihin vähän valoisuutta lisäsin. Annalta olen saanut luvan laittaa hänen kuviaan tänne blogiini.
Tässä vielä muutama kameralla otettu kuva Annasta


Warm thanks, Anna! It was very cold, I hope you did not get sick. 

Rihtniemen upeista maisemista kuvia, jotka otin kännykällä ja näihin olen oikeastaan vain valoisuutta lisännyt:







Kuvien ottamisesta on reilu viikko ja pakkasta on ollut aika runsaasti, eli nuokin maisemat ovat jo muuttuneet ja avoveden reuna on jo paljon kauempana rannasta.

Seuraavassa kollaasissa on alkuperäinen kuva ihan luomuna ja sitä muokkailin sopivaksi erääseen valokuvausryhmään teemalla "unitila".
Otin paljon kuvia myös sillä "oikealla" kameralla. Laitan niitä uuteen erilliseen päivitykseen.

Kiitos käynnistä blogissani ja oikein ihanaa helmikuun loppua!




8 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! En ole ollenkaan perehtynyt kamerakuvaukseen. Vain pakollisia ja selfie ei onnistu koskaan. Nyt blogissa olevan otin kauan sitten tabletilla enkä käsitellyt yhtään. Inhoan omia kuvia:(
    Kiitos kommentista ja käynnistä.
    Pakkanen tuli tännekin vihdoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkkis :)
      Sama täällä noiden selfieiden osalta, en tiedä miksi niitä ottaisin, nyt oli pakko kun kuului kurssin ohjelmistoon.
      Sama täällä, pakkasta on kuin ennen vanhaan ja tiistaille on luvassa oikein rapsakkaa säätä.

      Poista
  2. Mahtavia kuvia, tuollainen kurssi olis meikäläisellekin hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuija :)
      Oli kyllä tosi hyvä kurssi, sai paljon oppia.

      Poista
  3. Hui miten on välittynyt kuviisi puhdas jäinen kauneus. Näitä on hyvä katsoa. Oikein miellyttävä tunne tulee.
    Kuva numero 16 on hieno. Lähellä olevan näkee selvästi mutta myös kaukaisuudessa olevan näkee yhtälailla tarkasti. Kiehtova kuva. Turha erotella - kaikki ovat upeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korjaan: kuva 12 ihastutti kovasti!
      Kuten sanottu, kaikki todella upeita.

      Poista
    2. Kiitos Kirsti :)
      Maisemat olivat upeat ja oikeastaan myös ainutkertaiset. Muutosta tapahtuu kaiken aikaa. Kunhan on seuraava aurinkoinen päivä eikä ole ihan hurjasti pakkasta tai tuule, niin pitää taas ladata kameroiden akut ja lähteä rannalle.

      Poista
    3. Kuvasta 12 saan aikanaan myös opettajamme palautteen.Mielenkiinnolla odotan :)

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa!