tiistai 24. lokakuuta 2017

Enkulin musiikkihaaste

Varmaan eniten tunteita herättävää musiikkia itselleni ovat Finlandia-hymni, Veteraanin iltahuuto ja Myrskyluodon Maija.

Enkulin musiikkihaasteen musiikkina on tällä kertaa "Myrskyluodon Maija". Tykkään säveltäjän  flyygeliesityksestä, tunnelma on vahva. Sanalliset versiot mielestäni vähän latistavat tunnelman tai ainakin kahlitsevat omaa mielikuvitusta. Toinen versio, joka on ehdoton suosikkini on Karita Mattilan & Apocaluptican & RSO:n yhteityötä. Se nostattaa jokaisen ihokarvan ja tuntuu selkäytimessä saakka. Haluaisin joskus kuulla tuon livenä.
Myrskyluodon Maija tuo mieleen kesiä 1980-luvulta. Silloin vietimme kesälomat aina veneillen Ahvenanmaan saaristossa ja monet kerrat käytiin myös Väderskärissä. Kun Väderskär alkoi horisontissa näkyä niin nauhurista kelattiin kohta, jossa Myrskyluodon Maijan sävelet Lasse Mårtensonin soittamina kajahtivat ilmoille ja sitä kelattiin uudelleen ja uudelleen kunnes saaren suojaiseen kotisatamaan oli rantauduttu. Se oli aina kesäloman huippuhetki, johtuen tietysti saaren kauneudesta, mutta enimmäkseen siitä, että siellä Anni Blomqvistin 5-osainen Myrskyluoto-romaanisarja ja siitä dramatisoitu 6-osainen televisiosarja (v.1976) tulivat niin todeksi. Upeaa oli saarella pari kolme heinäkuista vuorokautta viettää, veneen jääkaapissa oli ruokaa ja LA-puhelinkin oli ja sillä saisi yhteyden ulkomaailmaan jos joku asia niin vaatisi. Ja moottoriveneellä olisi hyvällä säällä parin tunnin kuluttua "ihmisten ilmoilla".Mutta kyllä siellä tuli monesti käytyä läpi asioita, jotka saaren asukkaat aikoinaan kokivat. Voi vaan kuvitella kun syysmyrsky ulvoi ja nostatti aallot niin, ettei suojaisasta kotisatamasta ollut mitään mahdollisuutta lähteä ulos. Kun seisoin kalliolla, joka televisiosarjassa oli paikka, missä Maija aina odotti Jannea saapuvaksi mereltä, niin ei sitä tunnetta osaa sanoiksi pukea. Ei ollut tuolloin 1800-luvun loppupuoliskolla Maijalla ja Jannella kännykkää eikä edes sitä LA-puhelinta, joka meillä oli, eikä voinut rimpauttaa ja kysellä onko kaikki hyvin ja tuletko jo kohta. Piti vain odottaa, toivoa ja rukoilla, että tulee, jos ei tänään niin ehkä sitten huomenna. Rankan työn ohella odottamista ja jälleen odottamista elämä taisi saaren asukkaille olla. Uskottiin, ja luotettiin siihen, että kaikella on tarkoituksensa eikä vaikeuksia vastaan kannattanut kapinoida. Iloistakin nautittiin hillitysti ja tunteita ei päästetty valloilleen. Elämä otettiin vastaan sellaisena kuin se kenellekin annettiin. Yksinkertaista ja tavallaan helpottavaa.
Televisiosarja oli varmaan hyvin todellinen tarina elävästä elämästä ja se elämä ei ollut helppoa kuin korkeintaan joskus hetkittäin. Vaikea tai oikeastaan mahdoton olisi hypätä edes vuodeksi Väderskärin kaltaiselle ulkoluodolle. Ei, vaikka saisi ottaa sen kännykänkin mukaan...
.
Valitettavasti tuolloin 80-luvulla ei paljon valokuvia otettu ja nekin vähät ovat niin monessa albumissa eri vuosilta etten rupea niitä etsimään. Mutta muistikuvia on sitäkin enemmän ja niitä ryöpsähteli mieleen kun haasteeseen digikollaasia suunnittelin.
Olen pari päivää ajatuksissani elänyt Väderskärissä.

Lasse Mårtensonin sävellyksessä on kuultavissa niin myrskyt kuin tyvenet, lumituiskut ja auringonpaisteet, syntymät ja kuolemat, ilot ja surut, toivo ja epätoivo. Tämän Enkulin haasteen johdosta olen sen useammankin kerran kuunnellut ja tunnelmoinut muistoissani Väderskärin kallioilla.

Aika pitkäksi meni alkupuhe, mutta nyt haasteeseen tekemäni digikollaasit
Odotus

Kaikki taas hyvin
Loppukevennyksenä: Myrskyluodon Maija on esitetty myös lukuisina teatteriversioina. Turussa Samppalinnan kesäteatterissa olin yhtä upeaa musikaaliversiota katsomassa joskus vuosia sitten. Vakava kohtaus kun Maijan ja Jannen talo jouluna paloi sai hupaisan käänteen kun samanaikaisesti paloautojen hälytysäänet alkoivat kuulua Aurajoen rannalta. Ajoitus oli just eikä melkeen,  meni vakava tunnelma yleiseksi nauruksi :D

Kiitos Enkuli tästä haasteesta. Se oli minulle erittäin tärkeä ja mieluinen.
6 kommenttia:

 1. Minäkin olen aina rakastanut tätä sävellystä ja mielestäni soitettu versio on todellakin se oikea. Siinä mielikuvitus menee sinne merelle. Aivan kuin lukisi ihanan kirjan ja kun siitä tehdään elokuva - se onkin paljon latteampi. Mielikuvitus kun antaa siivet. Ihanat kollaasit teit haasteeseen. Kiitos kun tulit mukaan. Laitankin kaksi arpaa sinulle arvontakannuuni. Onnea arvontaan

  VastaaPoista
 2. Hurjan vaikuttava kuva tuo Odotus! Siinä on tiheätä tunnelmaa! Hieno!
  Upeasti kerroit kesälomien veneilykokemuksistanne. Ne ovat sisältäneet vahvoja tunnelmia! Olet saanutkin tuohon kuvaan onnistuneesti samaa latausta.

  VastaaPoista
 3. Hienosti kuvailit menneitä kesiä ja tunnelmia. Tuo odostu digi on aivan upea eikä toinenkaan heikommaksi jää. Se on taitoa luoda tunnelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Armiida 😊
   Itsekkin koen onnistuneeni tuossa "Odotuksessa". Sain siihen sen tunnelman, jonka olen ko. paikalla kuvitellut.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa!